Squash Online

Swiss Junior Open 2010

December 07, 2010Martin Laursen

Mens der blev spillet holdkampe i Danmark, befandt 11 danske juniorer sig i sneklædte Schweiz i færd med at spille årets sidste super series turnering. Turneringen, som startede torsdag aften, havde et ret lavt deltagerantal på under 200, men mange af de europæiske topspillere havde valgt at deltage, så niveauet var generelt højt. Turneringen fik en dårlig start, næsten inden den var begyndt, da mange lufthavne rundt omkring i Europa blev lukket pga. sne og strejke. På trods af dette nåede næsten alle spillere til “Tennis & Squash Center Sihltal” i Zürich, hvor stjerner som Nicolas Müller og tennisspilleren Roger Federer træner.

Tobias Vogt, Birkerød, og Jens-Christian Wegeberg, Silkeborg, stillede begge op i DU15-rækken. Tobias blev desværre slået ud i 1. runde til en franskmand, men vendte stærkt tilbage og slog sin schweiziske modstander næste eftermiddag. Tobias’ sidste kamp blev en grotesk affære, hvor dommerpræstationen grænsede til det uacceptable - Tobias bevarede modet trods frustration over kendelserne, men måtte se sig slået i 4 sæt og endte derved som nr. 38 ud af 46. Jens-Christian gik nemt videre fra første runde og leverede også en flot præstation med sit stabile og hurtige grundspil, da han formåede at presse sin talentfulde finske modstander i alle 3 sæt i sit nederlag i 2. runde. Lørdag stod på en tæt 5-sæts dyst, som på uheldigste vis gik til modstanderens fordel med 11-9, men Jens-Christian formåede at rejse sig i de sidste to kampe og indkasserede en placering som nr. 21 ud af 46.

Christine Christoffersen fra Herlev var eneste danske repræsentant i PU15-rækken. Hun spillede sig sikkert i kvartfinalen gennem en hurtig sejr i første kamp, men allerede samme dag måtte hun sande, at hendes ¾.-seedede modstander i 3. runde bare var for skarp. Christine stod for en spændende sejr i endnu en 5-sæts kamp lørdag, da hun slog sin franske modstander og senere endte som nr. 6 ud af 20.

I DU17-rækken var Danmark til gengæld talrigt repræsenteret, og alle gik da også videre til 2. runde af 64-draw’et. Emil Vogt blev her slået ud af schweiziske Yanick Lindemann. Birkerød-spilleren mødte hård modstand hele vejen igennem, men trak sig sejrrigt ud af sine sidste 2 kampe og blev derved nr. 29 ud af 39. En anden birkerød-spiller, Christian Steffensen, og Emil Grooss Jeppesen fra Åbyhøj var begge ude i nogle lange tætte kampe i 2. runde. Christian tabte til 5/8.-seedede Lowie Brabants fra Belgien efter at have været foran 1-0. Steffensen spillede en flot kamp, men det lykkedes efterhånden belgieren at få kampen spillet på sine præmisser. Emil Grooss var oppe mod en stærkt spillende waliser seedet til at gå i top-4. Emil spillede en flot kamp med mange lange og præcise dueller. Desværre gik de fleste af disse til modstanderen, men Emil tog på flotteste vis 2. sæt hjem med 11-5 i det samlede 1-3 nederlag. Thomas Laursen, Kolding, gik så langt som til at slå tjekkiske Michal Valenta som var seedet 5/8 - altså seedningslaget over Thomas’ 9/16-seedning. Thomas spillede en flot kamp mod en meget svingende modstander. På trods af dette holdt Thomas dog fokus hele kampen og tog den hjem i 4 sæt. Herefter var det dog slut for koldingenseren, da han skulle møde 2.-seedede Martin Svec, som ikke havde efterladt mange point tilovers til Thomas, sidst de mødtes. Denne gang bed danskeren dog meget bedre fra sig og kunne endda tage et sæt fra Martin, som gik hen og vandt turneringen senere. Lørdag aften stødte Emil og Christian sammen i et danskeropgør. Begge spillede på et højt niveau, men den tætte kamp gik til Emil i 4 sæt. Emil og Christian blev henholdsvis 21 og 24 mens Thomas blev nr. 6 ud af 39.

Malene Christensen fra Herlev spillede sig i kvartfinalen i PU17-rækken ved at slå den 5/8.-seedede tjekke. Malene spillede en rigtig flot kamp, men hendes modstander havde ikke umiddelbart i sinde at lade hende få kampen nemt. Danskeren vandt i 4 sæt, hvoraf de to sidste begge blev med cifrene 11-9. Kvartfinalepladsen sikrede Malene en 8. plads ud af 23 spillere.

Martin Laursen og Christian Jæger, begge fra Kolding, repræsenterede Danmark i den ældste drengerække. Begge gik forholdsvist sikkert gennem første runde, men herefter kom begge i problemer. Christian havde trukket den 1.-seedede englænder Robert Downer. Han kæmpede bravt, men havde som forventet store problemer med at få overtaget i duellerne mod den teknisk meget dygtige modstander. Det blev alligevel en underholdende kamp, hvor Christian formåede at tage 8 points i 2. sæt. Martin ledte efter overraskelsen mod den ¾.-seedede tjekke. Efter at have haft en sætbold måtte Martin se første sæt glide væk med 11-13. Han kom dog stærkt tilbage og tog andet sæt med 11-9 vha. tålmodigt og stabilt spil. I 3. og 4. sæt begyndte Martin at spille nogle løse slag en gang imellem, og dette straffede tjekken hårdt med to sætsejre med cifrene 11-5. Christians sidste kamp blev udkæmpet mod en schweizer. Selvom den hårdtslående koldingenser døjede med nogle fysiske skavanker, fik han tilkæmpet sig en fortjent sejr i 4 sæt. Martin skulle arbejde lidt mere for det i sin sidste kamp, da han kom bagud 0-2 mod hollandske Tom Lucas. I slutningen af 2. sæt gik hollænderen dog flad på batterierne efter nogle hårde intense dueller, og Martin kunne nu nemt tage de sidste 3 sæt - alle med cifrene 11-3. Martin blev nr. 13 og Christian 15 ud af 20.

Nanna Frederiksen, Åbyhøj, leverede noget af en præstation i PU19-rækken. Efter en let første kamp skulle hun spille mod en kending, som hun aldrig havde slået før. Denne gang fik Nanna dog vendt heldet og manglede kun et point fra at vinde kampen, da bolden punkterede midt under matchbolden. Til danskernes begejstring formåede hun at holde fokus og vandt 5. sæt med 11-9 og var dermed i semifinalen. Denne blev da også endestationen for Nanna, som ellers spillede en rigtig seværdig kamp med meget få fejl mod 1.-seedede Tesni Evans fra Wales. Nanna endte som nr. 4 ud af 11.

Generelt har Swiss Junior Open været en god turnering set med danske øjne. Det mærkes tydeligt, at danskerne har rykket deres niveau internationalt, og at mange nu har evnerne til at spille med om de højere placeringer. Det bliver spændende at følge denne udvikling ind i det nye år, hvor første prøvelse vil være dansk JGP i Birkerød d. 14.-16. januar.

Billeder fra turneringen findes her:

http://www.swissjunioropen.ch/index.php?option=com_content&view=article&id=28&Itemid=14

Samtlige resultater fra turneringen findes her:

http://tournamentsoftware.com/sport/tournament.aspx?id=5DD7EE7F-69A4-4A22-9CFE-4D877B2BB200