Squash Online

Nytårsleder

December 31, 2015Tobias Pørtner

Endnu et år er gået i dansk squash – et år der bød på store omvæltninger på direktionsgangene hos forbundet, men ellers ikke gjorde os synderligt klogere på de udfordringer, vi på både lokalt og nationalt plan kæmper med.

Nye ansigter – nye resultater? EM i Herning, ny bestyrelsesformand og en sport der stadig bløder medlemmer. Disse tre punkter kunnet være et godt bud på overskrifterne for året 2015, hvor specielt førstnævnte blev en stor succes for både dansk squash og Herning Squashklub. Endnu engang viste den midtjyske klub sine evner til at arrangere events i verdensklasse, da et veludført mesterskab dannede rammen om et succesfuldt EM for de danske kvinder, der spillede sig i semifinalen og endte på en flot 4. plads, en lille skuffelse for herrerne, der missede oprykning til A-gruppen og et tronskifte på den internationale scene, hvor Frankrig vippede England af pinden.

Det var dog så langt fra kun det sportslige, som kom i fokus i Herning i april, da EM også dannede rammen for et punktum og startskud til nye tider i dansk squash.
Den mangeårige formand Tom Kjærbye Larsen takkede officielt af og overlod senere på året tronen til Kenneth Plummer, der nu har overtaget dirigentstokken og de mange udfordringer som vores sports står overfor. Med sig fik han en bestyrelse med mange nye ansigter og det bliver spændende at se, om forandringerne på de ledende poster også kan give resultater udad til.
Et nyt ansigt til EM var også David McAlpine, der fik sin ilddåb som landstræner. Allerede nu har han gjort sig bemærket som en noget anderledes træner end den tidligere sportslige frontfigur Francesco Busi via udtagelsen af en markant bredere bruttotrup og anderledes lederstruktur. Sportsligt bliver det spændende at se, hvad denne nye tilgang fører med sig.

Udover kvindernes semifinaleplads har det været et år uden de helt store opture på resultatsiden. Hos juniorerne markerede Mathilde Lauridsen sig fornemt med en sejr ved Nordic Junior Open, men hvad vi reelt kan forvente os af den uden tvivl talentfulde unge dame, står stadig hen i det uvisse. Sikkert er det dog, at hun er en noget andet støbning end de seneste 20 års squashdronninger Ellen Hamborg og Line Hansen, der havde en langt mere kompromisløs indgangsvinkel til deres sport.

At vi på ingen måder har netop de samme kompromisløse typer som tidligere ses tydeligt på mange fronter. At sætte alt på ét bræt er et valg vi ser ved få, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved, at vores mest lovende talenter vælger musik og ferie over de store turneringer, samt at vores bruttotrup foretrækker turneringer over to dage frem for tre, så man også har tid til andet en squash, til trods for at dette går ud over det sportslige.
Også i klubberne ser vi et tab af dedikerede ildsjæle – de ildsjæle som er netop dem der skal os resultaterne både i korte og lange løb, på og uden for banen. Her bør bl.a. nævnes, at EM ikke blot markerede et farvel til Tom Kjærbye Larsen, men også Hernings formand Karsten Fuglsang, der i en lang årrække har været en af de absolut mest markante personer på den hjemlige scene. Alle i dansk squash skylder både Tom og Karsten en stor tak for i mange år at have givet alt de havde for vores sport og de fik et passende punktum med et fejlfrit EM i det midtjyske.

Mit håb for året 2016 er, at specielt den nye bestyrelse og bestyrelsesformanden har denne dedikation, da vi i den grad mangler nogen til at gå forrest og vise vejen netop nu i dansk squash.

Med individet i fokus En af de største udfordringer vi står med i dansk squash netop nu, er uden tvivl den stigende individualisering i vores samfund, hvilket både kan mærkes i klubberne, hos forbundet og hos SQO.dk.

I sin seneste leder italesætter forbundets formand bl.a., at en af vores største udfordringer er, at vi er for dårlige til at hente folk, der spiller squash i fitnesscentrene, ind i klubberne.
I min daglige gang i Skovbakken oplever jeg det, når vi trods stort reklamearbejde ikke kan trække klubbens medlemmer ned i centret og hjælpe med istandsættelse eller blot deltagelse i klubmesterskaberne, mens det hos SQO.dk kommer til udtryk ved, at skribenter falder fra så snart skruen strammer lidt og nye er blevet markant sværere at tiltrække.

Min oplevelse er, at vi som mennesker får sværere og sværere ved at binde os og give noget af os selv, uden nødvendigvis at få en personlig gevinst ud af det – hvad enten det så drejer sig om et medlemskab, opsætning af nye streger på banerne eller at skrive artikler fra danske squashevents. Frivilligheden er på tilbagegang.

Ovenstående analyse er lavet af mange klogere mennesker før mig og som forbund, klub og non-profit nyhedsmedie er vi med garanti ikke alene med denne udfordring. Det store spørgsmål er så hvordan vi tackler denne nye virkelighed; skal vi håbe på, at de gode gamle dage kommer tilbage, eller må vi tilpasse os?
Svaret må naturligvis være det sidste, hvorfor det ikke længere er nok blot at reklamere for medlemskaber eller lave et opslag om nye skribenter. Vi skal have et eller andet at tilbyde – en personlig gevinst hos dem vi prøver at tiltrække og langt større fleksibilitet – for at komme videre fra denne situation, hvilket i sandhed kommer til at kræve et stort arbejde og nytænkning af alle de, der vil kæmpe for at vende denne udvikling.

SQO.dk – udvikling og overlevelse Netop hos SQO.dk er ovenstående vores største udfordring lige nu. Vi har en lang række spændende projekter i støbeskeen, men ganske enkelt ikke mandskab nok til føre dem ud i livet. Lige nu handler det nærmere om at holde sig oven vande.

Året 2015 er dog stadig blevet brugt konstruktivt til at tilpasse os de nye tider på mediesiden, hvor vi igen har lagt kræfter i at udvikle os. Da vi startede projektet SQO.dk var det udelukkende med fokus på vores hjemmeside, men et status her ved overgangen til året 2016 viser, at vi langt fra har stået stille. En ny og smartphone-venlig hjemmeside er blevet udviklet, vi er aktive som aldrig før på Facebook med billeder, video og nyheder, vi har indkøbt kamera og har fået vores nye Youtube-kanal op at køre, hvor vi lægger de bedste kampe fra elitedivisionen og grand-prix-turneringerne ind, samt kommet på Snap Chat, så man kan få de umiddelbare kommentarer og billeder fra diverse events.

Alt dette har naturligvis kun kunnet lade sig at gøre grundet hjælp fra de skribenter, der trods alt har sat tid af til at hjælpe med at udvikle SQO.dk. Alle disse fortjener en stor tak og et glædeligt nytår.
Samme tak skal der også lyde til vores venner fra Squashlife, der år efter år har stået bag os og gjort det muligt at holde siden og diverse småprojekter kørende. Fra dag ét har vi haft deres støtte – en støtte vi håber at beholde mange år frem.

På vegne af SQO.dk-teamet ønsker jeg et godt nytår til hele det danske squashfolk med en stor opfordring til at give en hånd til vores sport – hvad enten det er som frivillig træner eller leder i din lokale squashklub, som skribent hos SQO.dk eller blot via din deltagelse ved lokale og nationale arrangementer.

Tobias Pørtner, redaktør SQO.dk