Squash Online

Midtvejsstatus i dansk squash sæson 2015/16 (del 1)

February 20, 2016Mads Jepsen

Vi nærmer os foråret med hastige skridt og en squashsæson, der er over halvvejs gammel. Der har været spillet en række af hjemlige turneringer for både juniorer og seniorer, og internationalt har vi haft Kristian Frost og Line Hansen i aktion på de helt store scener. Også juniorerne har været i gang internationalt og her har der været op- og nedture.

Før det kommende senior DM i Kolding og det efterfølgende Europamesterskab i Polen er der på både herre- og damesiden ved at danne sig et solidt felt i toppen af dansk squash og i denne artikel følger skribent Mads Jepsens vurdering af hvad status er og hvordan sæsonen kommer til at udspille sig.

Herrerne
Kristian Frost
har på ny vist, at han er en stærk etter og ved det seneste Grand Prix i Odense så han skræmmende stærk ud. Rasmus Nielsen er eneste reelle udfordrer til Frost for tiden, og han er et solidt bud på 2. pladsen til det kommende DM.
Frost, som virker mere moden og omend i endnu bedre form end tidligere, er ene om at tegne Danmark på den internationale scene og er efter et par hårde år nu inde i en opadgående trend. Sejre over Diego Elias, Raphael Kandra og en hård 5-sætter mod Chris Simpson er blot eksempler på, at vi nu med rette kan forvente Frost for første gang træder ind i top 50 i løbet af sæsonen. Særligt i lyset af, at han netop er færdig med sin kandidat og nu kan hellige sig squashen 110%.

Under Rasmus og Frost har Morten Wiegandt, Lau Kiehn og Thomas Laursen sat sig solidt på 3.-5. pladsen som forventes at give adgang til landsholdet til EM. De har alle slået hinanden i denne sæson og de har stabilt slået spillerne udenfor top 5. Det virker ikke umiddelbart som om hverken Rasmus Jessen, Tobias Pørtner, Thomas Pilak (som lige er blevet far), Kristian DS eller Jesper Ratzer har tænkt sig at slå top 5 spillerne i det næste stykke tid. Derimod kunne tilbagevendte Michael Frilund være en reel og meget realistisk udfordrer. Frilund, som har været ude et lille års tid med en skulderskade, stod sidste år på samme tid med gode kort før det kommende EM inden en skade satte ham ude af spillet. Det bliver spændende at se, om han kan nå at få has på Morten, Lau eller Thomas inden der skal udtages landshold til EM.

Jeg ser et landshold, der med fordel kunne stille med en bundrutineret Frilund eller Morten W. på en 4. single i forhold til at vinde de afgørende kampe for en oprykning til A-gruppen, der fælt glippede sidste år - endda på dansk grund med det perfekte set up i Herning. Her var der tydlige debutnerver på 4. singlen og det skal helst undgåes i år. Alt andet en oprykning til Division A for de danske herrer vil være en skuffelse.

Under den umiddelbare elite har vi set nogle sjove og spændede indslag på den danske rangliste. Fx har en relativt ukendt Ulrik Kristensen været helt oppe som 4’er på den danske rangliste. Man behøver ikke være den store squashhaj for at se, at dette er en besynderlighed i systemet - et system der i øvrigt har mødt en del kritik og svær at gennemskue fra mange af spillerne.

Hos de unge har vi set en spændende udvikling. Theis Houlberg (19) har vundet et par A-rækker og er et seriøst bud på én af to unge spillere, der snart bryder igennem i top 10 herhjemme. Den endnu yngre Magnus Laursen (17) har vist samme potentiale som Theis ved at vinde A-rækken i Birkerød, og ved generelt at vise et meget højt anlagt presspil, som når det virker kan være nærmest umuligt at dæmme op for. Begge spillere må også banke alvorligt på deres respektive elitehold for en plads i startopstillingen. Meget snart.

Jeg tror på mindst én af disse to spillere er at finde i top10 inden dette kalenderår er omme. Efter disse to unge talenter har Casper Kloster (19) også stukket snuden frem. Senest var han i finalen i A-rækken i Birkerød og han har vist markant fremgang i Elitedivisionen. Med hans enorme fysik bliver han ligeledes spændende at følge fremover. Landstræner David McAlpine har indledt et større træningskoncept for nationale juniorspillere incl. Kloster, Theis og Magnus og det ser ud til at det er den rigtige satsning. Spillere helt ned til U15 er med i denne spændende trup og det er meningen de skal parres med seniorlandsholdet fra tid til anden.

Udenfor Danmark har det været småt med beretninger, udover Frost og Line altså, men på juniorscenen ser det ud til at der er gode resultater i vente. Magnus har over et år tilbage som U19, Sarah Lauridsen er netop fyldt 17, så hun skal lige tilvænne sig U19, men så kommer der også gode resultater er forventningen. Vi har derudover lovende U15-spillere i Tobias Weel (14) og Marcus Jepsen (13), som efter en hård U15-opstart internationalt er begyndt at få mere kraft og fysik i deres spil, og de har senest vundet tre Herre B-turneringer tilsammen i deres debut som seniorer. Og der gemmer sig faktisk et par U15 spillere mere (Elias Coyle (14) og Nicholas Bilcliff (14)), som man også tør sætte liden til.

Alt i alt en ret positiv beretning på herresiden.

Læs anden del af Mads Jepsens status på dansk squash på mandag på SQO.dk