Squash Online

Egyptens B-hold klar til VM-finalen mod England

June 15, 2013Tobias Pørtner

To helt igennem fantastiske og dramatiske semifinaler blev i går udkæmpet ved VM for hold (herrer) i franske Mulhouse, da Egypten og England blev klar til lørdagens finale, efter sejre over hhv. Australien og værtsnationen Frankrig.

Egyptens reserver leverer sejren

På papiret havde der på intet tidspunkt været tvivl: Alle de indledende kampe skulle blot overstås, og var mest af alt at betragte som små bump på vejen, inden det for alvor ville gå løs i semifinalerne. Den første kamp stod mellem et decimeret Egyptisk hold, der efterhånden minder mest om et B-hold. Fra turneringens start stod det klart, at Mohamed El Shorbagy og Amr Shabana ikke deltog, og da sportens helt store stjerne Ramy Ashour i går vred om på sin ankel, stod ligeledes klart, at det pludselig var noget nær Egyptens andethold, der skulle klare skærene.

Australien lugtede tydeligvis blod, og da en ufattelig tæt første kamp mellem Cameron Pilley og Karim Darwish, hvor de tre første sæt blev afgjort i tiebreak, gik australiernes vej, lignede det pludselig et muligt egyptisk exit.Den tidligere verdensmester David Palmer skulle nu forsøge at hive sejren hjem for australierne, men til trods for at han vandt første sæt, viste Omar Mosaad sig for fysisk stærk, og til sidst bankede den hårdslående egypter sejren hjem til det nordafrikanske land. Det lignede nu en egyptisk sejr, da 3. singlen på papiret lå klart til Egypten, men en rystende nervøs Tarek Momen skulle bruge hele fem sæt, inden han til sidst kunne fejre finalepladsen sammen med resten af holdet.

Egypten - Australien

Karim Darwish - Cameron Pilley 10-12, 16-14, 10-12, 9-11

Omar Mosaad - David Palmer 11-13, 11-6, 11-9, 11-9

Tarek Momen - Ryan Cuskelly 3-11, 11-6, 11-5, 7-11, 11-5

Århundredets kamp sender England i finalen

I den anden semifinale, en gentagelse af finale ved EM for kort tid siden, skulle 2. seedede England forsøge at besejre Frankrig, samt ikke mindst det helt fantastiske og engagerede hjemmepublikum, der skabte en ramme som denne skribent aldrig før har oplevet lignende. Og de to hold var i den grad med til få kørt stemningen i vejret.

Første kamp stod mellem de to rivaler Nick Matthew og Gregory Gaultier

  • to spillere der tydeligvis ikke er bedste venner. Hele 138 minutter tog denne kamp, der i min bog er den bedste squashkamp, jeg nogensinde har set! Den ene helt vanvittige scene efter den anden udspillede sig, mens tilskuerne blot gik mere og mere amok.

Gaultier kom hurtigt bagud 0-3 i 1. sæt, men gik herefter op i et helt andet gear - ni point senere var han foran med 9-3. Næsten alle point blev afgjort på dommerkendelser, og specielt Nick Matthew var flittig besøgende i døråbningen, for at pointere, at Gaultier blockede. Det resulterede i massive buh-råb fra tilskuerne, der flere gange var så larmende, at kommunikation mellem dommer og spiller, var umuligt. Matthew kom dog op på hesten igen og udlignede til 1-1 i sæt, hvilket blev fejret med to knyttede næver, fremskudt brystkasse og vilde råb ud mod publikum. Det afstedkom sporadiske buh-råb igen, men det var tydeligt, at både spillerne og tilskuerne elskede engagementet, intensiteten og stemningen.

3. og 4. sæt blev delt mellem de to spillere, og vi var nu klar til det femte og afgørende sæt. På dette tidspunkt havde begge spillere haft en skadespause, og pudsige scener udspillede sig, da begge spillere i løbet af femte sæt ville have endnu en behandling for deres skade, men blev afvist af dommeren. Mest dramatisk var det, da Gaultier ved 9-7 falder skrigende til gulvet med krampe, hvor hans fysioterapeut løber på banen for at hjælpe ham. Her vælger dommeren at taberdømme Gaultier, hvilket resulterede i at franskmanden sprang op igen for at markere, at Matthew tidligere i sættet faktisk havde forladt banen (uden at få lov), for at få behandling. Dommerne kom heldigvis på bedre tanker og lod kampen fortsætte.

På dette tidspunkt kunne Gaultier nærmest ikke gå længere grundet smerter, men det lykkedes ham alligevel at komme foran 10-7 og få tre matchbolde. Franskmandens tydelige plan var, at gå efter hårde flade vindere fra midten af banen, mens han blockede Matthew ude. Dette lykkede godt for ham, men Matthew var tydeligvis ikke tilfreds. Om de utallige “no lets” var rigtige eller forkerte, var nærmest umuligt at bedømme, og dommeren havde i det hele taget en umulig opgave i denne kamp.

Tre matchbolde til trods gik det ikke franskmændenes vej - dertil var Matthew til sidst for klog, og Gaultier for medtaget. Englænderen kørte Gaultier rundt de næste fem bolde, holdte ham fra de store chancer, og kunne til sidst fejre sejren med gentagne hop af ca. to meters højde (sådan hunsker jeg det i hvertfald), og råben og skrigen. Spillerne faldt hinanden om halsen - venner eller ej, så vidste de begge, at de netop havde udkæmpet en af historiens mest fantastiske squashkampe…

Det var nu for alvor op ad bakke for franskmændene, der skulle sætte deres lid til at pensionerede Theirry Lincou, kunne besejre James Willstrop. Netop dette gjorde Lincou faktisk til EM, men at det skulle lykkedes to gange i træk, virkede usandsynligt.

Lincou kom da også bagud med 0-2 i sæt, præcis som til EM, men så tog kampen, præcis som til EM, en uventet drejning. Willstrop virkede pludselig flad, og Lincou kørte på med alt hvad han havde. 3. sæt gik til franskmanden, og da han bragte sig foran med 7-3 i 4. sæt, lugtede det igen af en fænomenalt comeback. Willstrop fandt dog tilbage i sin spillemæssige safe-zone, og lukkede på sin tredje matchbold holdkampen til engelsk fordel - finalepladsen var sikret.

England - Frankrig

Nick Matthew - Gregory Gaultier 5-11, 11-9, 9-11, 11-5, 12-10

James Willstrop - Therry Lincou 11-2, 11-8, 7-11, 13-11

Finalen står dermed mellem Egypten og England (kl. 18.00), mens bronzekampen bliver et opgør mellem Frankrig og Australien (kl. 15.00). Om Ramy Ashour vil prøve at spillere finalen vides ikke. Hvis han ikke bliver klar, ligner England store favoritter i finalen.

HUSK at du kan se kampene live helt gratis her: http://worldmensquash-mulhouse2013.fr/en/streaming-direct/

Gense den dramatiske kamp mellem Nick Matthew og Gregory Gaultier (1 time og 20 min inde i videoen) her: http://www.youtube.com/watch?v=FFYu8qdHJx4