Squash Online

De Gamle Stjerner - Peter Juel

May 22, 2011Benjamin Dornfeldt

Som ungdomsspiller spillede han blandt de bedste i badminton, men det var squashen der endte med at blive hans helt store interesse. Ikke mange kender til ham, men Peter Juel spillede i en årrække på det danske seniorlandshold og han er denne udgaves “Gamle Stjerne”.

Navn og alder?

Peter Juel, 44 år.

Hvor og hvornår startede du til squash og hvorfor netop lige den sport?

Jeg startede med at spille, da jeg var 14. Jeg spillede egentlig badminton i den bedste række, men så fik Herlev en ketcherhal (badminton, tennis og squash), og os badmintonspillere fik tilbudt et billigt kontingent. Det viste sig hurtigt, at havde man flair for badminton, så havde man det også for squash, og Herlevspillere begyndte hurtigt at dominere ungdomslandsholdene.

Hvad var din højeste rangering på den danske- samt den internationale rangliste?

Jeg har ligget nr. 3 i en del år. Jeg har måske også ligget nr. 2, men så har det været “ufortjent” for Arthur og Tim har hele tiden været bedre. Internationalt ved jeg det faktisk ikke, men i hvert fald ikke i top 100.

Spillede du for det danske landshold, hvis ja i hvilken periode?

Jeg startede på landsholdet til de nordiske mesterskaber i 1984 og spillede mit sidste EM i 1993.

Hvilke mål havde du som squashspiller? - nåede du disse?

Jeg var glad for at spille på landsholdet, og mit mål - som jeg husker det - var at holde mig på landsholdet.

Hvad var dine største squashmæssige styrke(r) og svaghed(er)?

Styrke: Jeg var altid i rigtig god form, så jeg kunne tit løbe længere end modstanderen. Jeg hadede at tabe.

Svaghed: Ikke lige så god teknik som flere andre på landsholdet. Selvom jeg hadede at tabe, accepterede jeg at tabe til Arthur og Tim, og derfor er det også sjældent lykkes at vinde over dem.

Hvad var du mest kendt for som aktiv spiller? (Det kan være et iltert temperament, eller en af dine styrker)

Tja, det har jeg aldrig tænkt over. Men mon ikke det var min gode form. Gode humør og andre positive ting :)

Havde du nogle forbilleder da du spillede?

Næ, men jeg var meget imponeret af mange af de gode spillere fra Australien og England.

Hvad er den største oplevelse du har haft i forbindelse med squash?

I 1989 var der VM i Singapore, og det var jo lidt ekstra i forhold til diverse EM rundt omkring i Europa. Her skulle kun 4 spillere med og vi var en landsholdstrup på 6 spillere, hvor kun Arthur og Tim skilte sig ud. Træningen op til det VM var lang og sindssyg hård, og så var der reelt kun 2 pladser at spille om. Jeg kvalificerede mig, og vi havde en fantastisk tur.

Og hvad er den største skuffelse du har oplevet i squashmæssig sammenhæng?

Den største skuffelse var da jeg var med til VM i Finland 1991 (eller også var det i 1993, det kan jeg ikke huske), hvor jeg ikke fik en eneste kamp. Ikke engang i den sidste kamp, hvor Carsten Vinther ellers så meget slidt ud, efter flere lange og meget hårde kampe.

Hvad er du mest stolt af at have opnået i din tid som aktiv?

Vi, Herlev, har vundet hold DM 6 gange. Dem er jeg glade for. Specielt er jeg nok mest stolt over at vinde den afgørende kamp i finalen ved hold DM i 1997. Her slog jeg Anders Yeo på et tidspunkt, hvor han var rigtig godt spillende, og jeg selv var ved at gå på pension.

Jeg nåede også at blive inviteret i 20 år til Herlev kommunes sportsarrangement, hvor gode resultater blev hædret. 20 år, det er jeg sgu også stolt af.

Hvis du kunne gøre én ting om i din squashkarriere hvad skulle det så være?

Så skulle jeg have trænet mere rigtigt. Jeg har ikke haft den rigtige dosering mellem hård træning og restitutionstræning. Jeg har altid bare kørt hårdt på. Det har jeg så to ødelagte knæ af nu.

Hvilken betydning mener du squash har haft i dit liv, og hvad har det bragt med sig senere hen?

Squash har haft en kæmpe betydning. Det har fyldt rigtig meget fra jeg var 15 til jeg blev 37. I mit civile liv vil jeg sige, at den ihærdighed man er nødt til at have som elitespiller, den gør også gavn, når man står overfor udfordrende opgaver på arbejde. Jeg var også holdkaptajn for vores klubhold i mange år. Af det lærte jeg at håndtere mennesker samt tage beslutninger.

Hvordan mener du squash har udviklet sig spilmæssigt fra den gang du spillede til nu?

Jeg følger ikke så meget med længere, men jeg håber og tror, at spillerne er blevet bedre til at træne rigtigt. Der er kommet meget mere fokus og viden om dette siden jeg selv spillede.

Er du stadig involveret i squash (såsom leder i en klub eller bare aktiv klubspiller)?

Jeg står for indmeldelserne i Herlev/Hjorten Squash Klub. De foretages nu via internettet, så arbejdet er blevet noget mindre end det var tidligere.

Hvis det var dit job at promovere squash i Danmark, hvordan ville du så gøre det og hvad ville målgruppen være?

Det var et meget stort spørgsmål, som der sikkert er nogle andre, der kan svare bedre på. Men det attraktive ved squash har altid været, at spillet er meget intenst. Du får sved på panden på kort tid.

Hvis du kunne ændre på noget i dansk squash, hvad skulle det så være og hvorfor?

Det følger jeg ikke nok med i til at give noget kvalificeret svar på.

Hvilken uddannelse har du?

Først gymnasiet. Sidenhen har jeg taget min uddannelse i Nordea og på aftenskole er jeg blevet Merkonom i Regnskab samt Finansiering mens jeg spillede squash.

Hvad arbejder du med på nuværende tidspunkt?

Jeg er senioranalytiker i Nordea, hvor jeg arbejder med Credit Scoring på 12. år. Vi scorer privatkunder og SME kunders kreditværdighed.

Og har du fået stiftet familie?

Jeg er gift med Lene og vi har to børn Caroline (16 år) og Mads (12 år)

Da du jo er en gammel stjerne, (og da du er af ældre kaliber :)) er det måske ikke alle unge spillere der kender til dig. Vil du fortælle en anekdote om dig selv i squashmæssig sammenhæng?

Jeg kan ikke nogen selv, men Arthur var altid vanvittig god til at fortælle historier, prøv at høre ham.

Det var alt om denne stjenes beretning om tidligere bedrifter. Endnu en gammel stjerne, vil lægge sin vej forbi SQO, så glæd jer indtil næste gang.