Squash Online

Tak for i år - Nytårsleder af Tobias Pørtner

December 31, 2010Tobias Pørtner

Endnu et år er gået, og hvilket et. Siden kalenderen sidst viste 31. december har dansk squash været igennem noget af en transformation og året kan vel bedst af alt beskrives som en tryghedsnarkomans værste mareridt.
Dermed dog ikke sagt at alt der er sket det sidste år har været skidt, for alt i alt mener jeg at dette år på alle måder har været et sundt år for dansk squash og de personer der færdes i disse kredse. Innovative tanker har vundet fremgang, og selvom man måske ikke er enig i de forskellige tiltag det hele er endt ud i, så har det tvunget os til at tænke nye tanker og tage stilling til hvad vi egentlig vil med squash i Danmark og hvordan det skal gøres.

2010 blev året hvor den længe ventede, eller frygtede, kønsopdeling blev vedtaget og indført. Personligt var jeg selv en stor modstander af denne (jeg er vel også en af tryghedsnarkomanerne vil de folk der kender mig godt sikker også sige), men efter at have spillet med strukturen i en halvsæson er jeg egentlig ikke så skeptisk længere.
Jovist, der er da helt sikker nogle negative sider ved at opsplitte damer og herrer, men indtil videre må jeg indrømme at de positive sider har opvejet dette. Den store prøve for opdelingen kommer i den halvsæson vi tager hul på om nogle uger, da det først er her at vi i elitedivisionen ikke længere vil se dame- og herreholdene følges ad, da det ikke var de samme 4 i rækkerne der gik videre til mellemspillet.

Med kønsopdelingen kom også mindre hold, hvilket medførte at krydsspil blev vedtaget. Tanken bag dette tiltag er uden tvivl god, men den fik en dårlig start, da for korte pauser og et håbløst program for afviklingen af holdkampe gjorde at spillerne fik så dårlige forhold at niveauet på banen faldt drastisk og spekulationer om at “sælge” kampe blev for dominerende.
Siden indførte forbundet en regel om en minimumspause på 2 timer - et tiltag jeg var og er stor fortaler for - og klubberne fandt selv ud af at udarbejde et nyt program. Dette resulterede i at vi fik den intensitet og dynamik frem i holdkampene som var ønsket og netop derfor tror og håber jeg også at dette nye tiltag er kommet for at blive.

Lige nu raser debatten på forbundets hjemmeside om netop dette emne. Der er flere interessante tanker på banen, og min stille bøn er at DSqF snart vil droppe sin stædige indstilling til at lytte til folk hvis det ikke kommer fra af officielle kanaler.
Hvis man har fulgt bare lidt med på diverse debatforum de sidste 6 måneder vil man vide, at der ligger en sand guldgrube af analyser, evaluering og fremtidsperspektiv på hvordan vi kan optimere vores fantastiske sport.
Spillere og ledere på alle niveauer har givet deres besyv med - lad nu ikke denne guldgrube af information gå til spilde blot fordi den ligger i et forum som I ikke mener er det optimale!

Udover tiltagene omkring holdturneringen har vi også fået en ny rangliste.
Denne har jeg før omtalt som “en ommer”, og jeg holder stadig på at systemet bag den er håbløst. Vi har indført en dynamisk rangliste der måske kan have en positiv effekt for motionisterne, men når ranglisten gør at top20-spillerne vil flyve rundt som keglerne i et spil bowling, så bliver vi nødt til at drage konsekvensen og træde et skridt tilbage.
Personligt mener jeg vi reagerede alt for drastisk, og jeg tror at en tilbagevenden til den gamle rangliste (med nogle ændringer), vil være det bedste for dansk squash.
Det største problem med den nye rangliste er de alt for mange tilfælde hvor vi i vores frygt for at overbelønne aktivitet, har lavet et system der pludseligt kan virke direkte straffende i stedet, og gør at spillerne nu med stor fordel kan spekulere i at blive væk fra turneringer, for ikke at miste noget.
Igen ligger der en guldgrube af information fra spillere på alle niveauer på diverse debatforum om emnet - brug nu dette til noget konstruktivt i stedet for at ignorere det, I læser jo med derinde alligevel!

På det squashmæssige plan har året budt på flere store lyspunkter.
I elitedivisionen har flere af vores unge talenter fået chancen - og grebet den.
Dette er bedst eksemplificeret ved Herlevs fantastiske unge kuld, der i maj sikrede sig et sæt imponerende bronze-medaljer ved slutspillet, og i år formåede endnu engang at spille sig til en plads i mellemspillet på bekostning af KSKs stjernebesatte hold.
Det er dog ikke kun Herlev der går forrest i denne nye positive udvikling. I Århus har fusionsklubben mellem Skovbakken og Åbyhøj benytte både Phillip Tran, Kasper Svith, Emil Grooss og Nanna Frederiksen på deres hold i den bedste række, og de har alle haft en flot sæson. Også Kolding har givet flere kampe til Martin Laursen, der helt sikkert også er en mand vi i fremtiden skal holde øje med.

Internationalt har dansk squash også markeret sig i år. Kristian Frost har på det sidste taget et par imponerende skridt op af verdensranglisten, og han frister nu en tilværelse som nr. 76, hvilket i nyere tid kun er overgået af den farverige Mikkel Korsbjerg.
Inden sommerpausen sikrede Frost sig for første gang i sin korte karriere DM i single efter en fantastisk finale mod hans evige rival Rasmus M. Nielsen og han formåede her at sætte en streg under sit gennembrud som seniorspiller og at han pt. er den bedste spiller i Danmark.
Netop denne sejr har uden tvivl givet ham det sidste skud af tro på egne evner som der manglede, og siden har han ikke kigget sig tilbage.
Sidst vi så ham i aktion på den internationale scene var da han fik en afbudsbillet til VM og tog et sæt fra verdensstjernen Ramy Ashour. Nuvel, Ramy var skadet, men det ændrer ikke på at det var fantastisk igen at se en dansk herrespiller markere sig stærkt og positivt på den internationale scene.

Hos SQO har det også været et fantastisk år. Vi har været igennem en rivende udvikling, og har bl.a. budt nye ansigter velkommen. På juniorsiden har vores nye team bestående af Kasper Svith og Martin Laursen fra starten vist gode evner med pennen, og det har betydet at vi nu takker være deres pligtopfyldende væsen kan dække stort set alt der rører sig på denne scene.
Som redaktør og ejer af SQO piner det mig derfor at jeg ofte når disse unge og frivillige drenge har smidt en ny og stærk artikel på siden, kan læse små klagende kommentarer i bagatel-størrelsen.
Konstruktiv kritik er altid velkommen, men jeg oplever desværre ikke at drengene for alvor høster den ros de fortjener når deres dækning af juniorsquashen så sidder lige i øjet.
Måske er jeg en hønemor, men vi skal alle huske på at skribenterne herinde er frivillige, og det allerbedste I kan gøre for at de bliver ved med at synes det er sjovt at levere denne service, er at klappe dem på skuldrene når I møder dem og skrive en kommentar til deres artikler. Dette behøves ikke nødvendigvis være ros - blot det at I tager tråden op og måske debattere lidt af det der bliver skrevet er nok.

Også Herning-drengen Jacob Nørmark er blevet en del af SQO. Han fik for alvor sin debut som skribent med en fantastisk dækning af DM-finalen tilbage i slutningen af sidste sæson, men siden har han leveret andre gode artikler.
Han skriver som ingen andre, levende og farverigt, og selvom han ofte givet mig grå hår på hovedet og er umulig at få til at gøre tingene som vi ofte gerne vil have ham til at gøre, så er han et friskt pust som vi aldrig vil være foruden.
Udover en naturlig udskiftning i staben, har vi også udvidet vores forretningsområder. Vi har med stor succes fremstillet trøjer hvor overskuddet går ubeskåret til Kræftens Bekæmpelse - en organisation vi hos SQO af flere personlige årsager rigtig gerne vil støtte op om.
Udsolgt er der ikke helt endnu, men projektet har nydt stor opbakning fra jer læsere og det takker vi for.

Derudover har vi også igen i år, og som alle de andre år, oplevet en stor fremgang i antal hits og læsere. Flere og flere får øjnene op for SQO, hvilket virkelig glæder os. En af grundene til dette er uden tvivl at vores trofaste læsere herinde gør god reklame for os, dels ved at tale positivt om os og dels ved at gå med vores t-shirts hvor vores logo er trykt bagpå - tak for det!

Et fantastisk år lakker mod enden. Kun et par timer er der tilbage, men jeg er dog ikke i tvivl om at næste år også bliver et spændende år for dansk squash.
Vi har taget nogle skridt i en ny retning. På nogle områder skal vi forsætte fremad, mens vi i andre sammenhænge skal tage et par skridt tilbage og vælge en lidt anden kurs.
Et er dog sikkert - vi skal fortsætte med at forbedre vores fantastiske sport, både på og uden for banen!

På vegne af SQO - Godt nytår!

Tobias Pørtner