Squash Online

Sæsonopsamling 2010-2011

August 04, 2011Kristian Gram

Efterårssæsonen

Mens de fleste squashentusiaster i Danmark måske ikke helt har fået hænderne ned efter den fantastiske sæsonafslutning for 2010/2011 i dansk squash med landsholdets kvalifikation til A-gruppen og Kristian Frosts turneringssejr, vil vi her på SQO redaktionen gerne bruge lidt tid på at kaste et blik tilbage på, hvad der egentlig skete i den forgangne sæson, før vi sluttede af i jubel-glæde.

Organisatorisk

Faktisk var hovedpersonen i starten af efterårssæsonen 2010 nemlig slet ikke en spiller. Derimod blev rampelyset rettet mod en for mange i Squashdanmark ukendt skikkelse, nemlig Allan Christensen fra forbundsbestyrelsen. Han var nemlig hovedmanden bag den nye struktur i Danmarksturneringen og et nyt ranglistesystem for individuelle spillere, der begge havde sin debut i den forgangne sæson. Det betød krydsspil, opdeling af herrer og damer og en rangliste, der især af eliten var dødsdømt fra fødslen. Det betød dog langt fra, at klubberne forholdte sig passivt.

Danmarksturneringen

På dansk grund startede sæsonen nemlig med en voldsom aktivitet på transfermarkedet. Det hele åbnede med, at den på det tidspunkt nykårede Danmarksmester Kristian Frost skiftede fra Kolding til København Squash Klub (KSK) og dermed blev den første af mange forstærkninger til de sjællandske eliteklubber. Kort tid efter blev det annonceret, at KSK også hentede internationale forstærkninger i form af New Zealandske Kashif Shuja. Dette medførte med det samme svar fra Birkerød, der pludselig efter et par sæsoner i bunden af elitedivisionen, så ud til at have en plan om at melde sig ind i guldkampen. Modsat foregående år satsede Birkerød på danske forstrækninger. Således blev truppen udvidet med stærke danske kort som Mikkel Pedersen, Morten Sørensen, Michael Frilund og Sissel Trap. Mens toppen forstærkede sig, var der i den forventede anden ende af ligaen problemer i starten af sæsonen. Team Aarhus var nemlig ikke i stand til at stille hold i første runde af elitedivisionen - hverken i dame- eller herrerækken.

Alt i alt sluttede en noget omtumlet opstart på sæsonen med, at Birkerød, OSC og KSK blev udnævnt til favoritter - både for mænd og kvinder. Mens Team Aarhus blev spået de store tabere, og hverken Herlev eller Kolding levnet de store chancer for at spille sig til medaljer.

Internationalt

Internationalt startede Danmark ikke godt ud. Danmarks stærkeste internationale kort, Line Hansen, lå konstant uden for den lune verdenstop og fandt sig selv utilstrækkelig i de store turneringer. Herrespillerne var, som vi så ofte har set det før, strandet omkring plads 100 på verdensranglisten. Rasmus Nielsen måtte se sig slået i Australien af verdens nummer 72. Caspar Grauballe, Danmarks nye store håb, missede kvalifikationskampe og dermed vigtige point i kampen om at komme i nærheden af de eftertragtede pladser i de europæiske turneringer - og Kristian Frost tabte på målstregen kvalifikationen til VM i en kamp mod sin nye holdkammerart i KSK, Kashif Shuja.

Pludselig ændrede tingende sig. Hansen vandt i Egypten, blev finaleklar i Brasilien og slog top20 spillere på sin vej til en fornem semifinale i US Open. De unge sejrede i Asien, anført af Grauballe med en sejr over en tidligere top50 spillere og pludselig med point nok til Europa, imens Sally Skaarenborg pludselig klar til verdensklasse squashspiller sig samtidig i finalen. Men mest af alt husker vi, at Kristian Frost pludselig ud af det blå blev tildelt et wildcard til VM på grund af en skade hos en anden spiller, og minsandten om ikke han pludselig tog sæt fra verdensetteren Ramy Ashour - og hentede en ordentlig bunke point til verdensranglisten - og pludselig var han tættere på 50 end 100 på verdensranglisten.

Juniorer (og de unge i Elitedivisionen)

Succes var der også for de danske juniorer. Først af den organisatoriske slags, da Danmark arrangerede Danish Junior Open, som fælles projekt mellem Herlev og Birkerød, og tiltrak verdens allerbedste juniorsquashspillere til det lille land. Det var også de unge, der skabte det bemærkelsesværdige i elitedivisionen, da det unge Herlev herrehold bl.a. efter en fantastisk kamp mod de forsvarende mestre fra OSC pludselig øjnede mulighederne for en højst overraskende slutspilsplads. I bunden af rækken indså Team Aarhus, at de ikke kunne nå slutspilspladserne og besluttede sig for at gennemføre et generationsskifte, der betød, at klubben faktisk flere gange i sæsonen spillede med tre spillere under 20 år i herreelitedivisionen, heraf to egentlige juniorer.

Forårssæsonen

Organisatorisk

Den nye struktur i Danmarksturneringen, hvor grundspillet sikrede adgang til slutspillet, betød, at det i hvert fald for elitespillerne blev meget stille, og fraværet af gevinst ved at vinde mellemspillet fremtvang bemærkelsesværdigt mange ‘afbud’ fra udenlandske spillere og stærke danske kort. Mens den nye ligastruktur måske nok var med til at afbøde niveauforskellen i de lavere divisioner, blev mellemspillet en speget affære, hvor der ikke var meget kamp om pladserne. Senere på sæsonen blev det på Turneringsudvalgsmødet besluttet at tilpasse strukturen for den kommende sæson, sådan at mellemspillet afskaffes, og der igen spilles et grundspil over hele sæsonen, hvor de bedste kvalificerer sig til slutspillet om medaljerne.

Indland

TU mødet første som nævnt til ændringer for 2011/2012 sæsonen, men i forårssæsonen i 2011 var mellemspillet stadig en realitet og dette førte til, at vi ganske overraskende oplevede at have en dansk mester i den næstbedste række. Det skete, da KSK gik glip af slutspillet og derfor måtte kæmpe spille om op-/nedrykning til Elitedivisionen. Dette skete, da Kolding helt overraskende i sidste øjeblik leverede en kæmpe overraskelse ved at slå guldfavoritterne fra Birkerød i allersidste kamp inden mellemspillet, og KSK samtidig blev overmodige og sendte deres es og førstesingle Kristian Frost til udlandsturnering i stedet for ligakamp i Danmark. I nedrykningsslutspillet fik KSK selskab af Team Aarhus, som niveaumæssigt måske nok passede noget bedre ind der, ihvertfald hvis de havde skullet spille mod de reelle vindere af 1. division - det skulle de bare ikke. Fra Sjælland fik de nemlig selskab af de to dårligste hold i 1.division, Svanen og Holbæk, da hverken Herlevs eller KSKs andethold måtte spille med om oprykning, da de jo allerede havde hold i Elitedivisionen.

Forårssæsonen var som altid præget af optakt til medaljeslutspillet og særligt til individuelt DM. Til det skulle faciliteterne selvfølgelig være i orden. Herning Squash Klub debuterede som DM-værter, og for at kunne løfte den udfordring startede de lige med at udbygge deres lokaler med tilskuertribuner. Samtidig gjorde de nærmest grin med de store klubber og store byer tættere på hovedstaden ved at trække flere deltagere til Heden end både Herlev og Odense havde formået de foregående år. Og så skal man ellers love for, at der var lagt op til DM drama, især på herre siden. Mens Kristian Frost selv påtog sig en lille favoritrolle, spillede Rasmus Nielsen ud med en erklæret topform, dette krydret med en Caspar Grauballe, som i løbet af sæsonen flere gange formåede at spille lige op med de to bedste i Danmarksturneringen og i træning. Og som ekstra drys på toppen meldte Morten Sørensen sig så sandelig ind i kampen ved at spille sig i samtlige challengerfinaler i hele sæsonen - og formåede endda også vinde flere af dem. Ja, selv ‘gossip’ kunne snige sig med til årets DM, da den danske pokerguru Gus Hansen meldte sin ankomst som favorit i den næstbedste række, og med sig fra Vegas bragte han squashdanmarks rockstar Michael Frilund - der i øvrigt brillerede med at dukke op med så slemt jetlag, at han røg i en dramatisk førsterunde kamp mod Tobias Pørtner - der havde forvildet sig ned i det laveste seedningslag. Efter en lang femsætter måtte Frilund strække våben og finde sig til takke med at spille om de sekundære placeringer. Caspar Grauballe leverede måske den største overraskelse, da han slog Rasmus Nielsen ud i en tæt kamp. Grauballe havde spillet sig til et solidt overtag i form af en 2/0 føring, da Nielsen måtte stoppe efter et uheldigt fald og en gevaldig ankelskade og dermed se sine DM drømme for i år knust. Grauballe nåede dog aldrig finalen, da han måtte se sig slået af dette års mest succesfulde spiller på dansk grund, Morten Sørensen, der spillede sig i endnu en finale. Her ramte han så til gengæld Danmarks ubestridte bedste squashspiller, Kristian Frost, der fejede al modstand af banen og sikrede sig sit andet danske mesterskab. Han er blot 22 og hvis han bliver ved som i øjeblikket, er næste mål Arthur Jakobsens rekord på 12 danske mesterskaber.

På Damesiden var Line Hansen selvfølgelig gigantfavorit og levede uden problemer op til denne rolle. Spænding var der derimod, da de to danske squashprinsesser, Bine Lind og Sally Skaarenborg, tørnede sammen allerede i anden runde. Skaarenborg gik hele vejen og fik, oven på en sæson hvor hun har slået fast, at hun er Danmarks næstbedste, en fortjent finalekamp mod Hansen. Hun slog i øvrigt i semifinalen Dagmar Feddern, hvis der var flere tvivlere tilbage.

Til gengæld udeblev dramaet ved Danmarksmesterskaberne for hold. Til dels var Birkerød simpelthen for suveræne - især da OSCs bedste mand Rasmus Nielsen ikke nåede at komme sig over ankelskaden. En positiv overraskelse kom fra det unge Herlevhold, der var spået nedrykningsslutspil, men som endte med at tage en sølvmedalje hjem. Ikke dårligt!

Junior

Her har jeg lige en Nordvestjysk glose, jeg gerne vil lære alle danske squashinteresserede at sige: Mathilde Lauridsen. Lær det, for I komme til at sige det mange gange i fremtiden. I marts vandt hun som 14 årig - hold nu fast, Danmarks stærkeste juniorrække for piger under 19 år. Så blev hun selvfølgelig dansk mester i sin egen række, inden hun vandt en Superseries juniorturnering i Europa. Det er det, de i tennis kalder en Grand Slam turnering! I de ældste rækker stod Kasper Svith for en stor overraskelse, da han slog Martin Laursen i U19 finalen, imens Mille Søndergaard knap så overraskende stadig var den bedste blandt de ældre piger.

Internationalt

Til sidst er vi er fremme ved denne sæsons absolutte højdepunkt. Det danske herrelandshold tog til EM for hold på en ‘afbudsbillet’, hverken sponseret af Team Danmark eller squashforbundet, men derimod af Gus Hansen. Det lykkeds for holdetat spille sig hele vejen til finalen og sikrede dermed Danmark oprykning til A-gruppen - og det er altså et ungt hold det her. VM i Tyskland 2011 - here we come!

Nårrrh ja, også var der lige det der med, at Kristian Frost snuppede sin første PSA turnering - endda den største turnering en dansker nogensinde har vundet internationalt. Men denne sejr falder næsten som en sidebemærkning i en maj måned, dansk squash sent vil glemme. Line Hansen vandt en WISPA turnering og det danske U15 hold spillede sig i EM-semifinalen - jo det er skam med optimisme vi går sæsonen 2011-2012 i møde