Squash Online

OPTAKT: DM 2014 – hvem vinder og kan kalde sig Danmarks bedste squashspiller?

April 10, 2014Mads Jepsen

Så er der kun én dage til Danmarksmesterskaberne I Squash starter i Kolding. Den mest prestigefulde samt eftertragtede hjemlige titel er på spil for de danske spillere. Siden sidste år har der været spillet en masse holdkampe, challengers, klubmesterskaber og diverse træningssamlinger, men intet kan sammenlignes med betydningen af et DM. Intensiteten og fighten på banenvil være i fokus gennem hele weekenden, når DM udspiller sig på Koldings squashbaner.

Igen i år vil der være skarpt fokus samt høje forventninger til Kristian Frost og Line Hansen, som udover at være de eneste danske internationale spillere, også igen i år vil være kæmpe favoritter til titlen. Frost kan med en sejr tage sin 4. titel og vil dermed komme op på siden af Morten Sørensens 4 titler. Line Hansen nærmer sig med hastige skridt sin 9. titel og derefter “kun” mangler to titler til for at overgå all-times-record på 10 titler (Ellen Hamborg). En helt vild status og noget der vil udødeliggøre Line i dansk squash i en lang rum tid.

Men det er langt fra givet, at Frost og Line begge vil vinde i år. Først og fremmest fordi det at “skulle” vinde altid lægger et ekstra pres. For det andet fordi alle med rimelighed har alt at vinde og dermed kan tillade sig at forcere sit spil, og dermed skabe et ekstra pres på favoritterne. For det tredje fordi vi kun skal ét år tilbage, hvor Skinderskovhallen i Herlev lagde baner til yderst dramatiske kampe og gedigne overraskelser ved DM 2013. Hvem husker ikke semifinalen mellem Frost og Grauballe, som blev særdeles velspillet men også højdramatisk både på- og udenfor banen. Morten Sørensens evne til at udnytte en god lodtrækning og en semifinalefri lørdag. En finale mellem Grauballe og Morten som endte med Morten kunne fejre sin 4. DM titel.

Man kan kun håbe på samme dramaer i år, selvom en del dog taler imod dette. Først og fremmest fordi formen hos Frosts nærmeste konkurrenter er meget svingende. Dernæst fordi Frost næppe endnu engang lader sig overraske. Caspar Grauballe, som har været ude pga. en længere skadespause, når næppe at ramme kampformen, og har på det seneste spillet en del svingende. Morten Sørensen som efter DM viste storform, men på det seneste har været ude i fem sæt mod lavere rangerende spillere og haft problemer med sin hofte. Rasmus Nielsen har også været ude med en skade og er først kommet tilbage her på det sidste. Sammenfattet så jeg en “rædselsfuld” kamp mellem Rasmus Nielsen og Caspar Grauballe i Herlev i Elitedivisionen for nylig, hvor begge spillere stort set ikke ramte noget, og var milevidt fra vanlig standard.

I periferien og som outsider og dark horse til en podieplads må tilskrives Rasmus Jessen, der pt er blevet landsholdsspiller og bevæger sig på en stadigt stigende formkurve. Med sin helt utrolige og ekstreme hurtighed og kondition vil han på en god dag kunne presse hans landsholdskolleger til det sidste, og måske kan disses manglende form samt “Ralles” motivation gøre udslaget?! Rasmus vil i hvert fald være et godt bud på en 5.plads. 6. pladsen vil være åben. Tobias Pørtner, Mikkel Pedersen, Michael Frilund, Thomas Pilak, Lau Kiehn ligger alle så tæt, at dagen bliver afgørende for deres skæbne. Værd at bemærke her er, at Frilund forsøger comeback efter ikke at have rørt en ketscher i 2 måneder pga. en rygskade. Frilund har dog så meget basis fysik og teknik, at han altid vil være farlig for enhver top 5-8 spiller, selvom han ikke er i form.

Som altid bliver lodtrækningen delvist afgørende for hvem der står i finalen, og der spekuleres med garanti allerede nu på, hvem man helst undgår at trække op af hatten på fredag. Man ønsker næppe at trække Frilund, Rasmus Jessen og Frost på vejen til finalen. Uanset hvad, så bliver lørdag en dag for dem der elsker at se spændende squashkampe… og naturligvis finalen søndag.

På damesiden har Line Hansen været altdominerende igennem de seneste mange år. Der findes pt kun én udfordrer til Line, og det er Sally Skaarenborg. På sigt forudser jeg Mathilde Lauridsen blande sig i dette. Mathilde er kun 16 år og er allerede i Top3, og bliver bedre for stort set hvert slag hun slår på squashbanen. Mathilde deltager dog ikke i DM pga Junior EM. Sally har på det seneste vist storform ved at vinde de turneringer hun stiller op i. Sågar på det seneste i Herrerækken i Helsinge, hvor hun slog Danish Junior Open mesteren Theis Houlberg. En flot bedrift. Om Sally endelig har momentum til også at slå Line Hansen til et DM vil vise sig. Udfordringen for Sally bliver Lines rutine samt Sallys manglende erfaring med rent faktisk at slå Line.

Podiepladserne synes dermed besat på de to øverste pladser, hvor den sidste podieplads ser mere åben ud. Her kan Sissel Trap, Cecilie Mayer og andre sagtens melde sig ind i kampen, hvor Cecilie dog ligner en svag favorit i Mathildes fravær. Også i damerækken vil lodtrækningen fredag blive delvist afgørende for spillernes videre skæbne.

Uanset hvad så glæder vi os alle til DM og selvom favoritterne Line og Frost synes for stærke netop nu, så viser al historik og statistik, at i sportens verden findes det “normale” ikke, og det gør det fascinerende - ikke mindst når vi taler squash.

*Denne artikel er første indlæg fra Mads Jepsen - SQO.dks nyeste skud på stammen af skribenter.*