Squash Online

Nicol David verdensmester for 8. gang efter gigantisk drama

December 20, 2014Tobias Pørtner

Det kvindelige squashfænomen Nicol David leverede noget nær et umuligt comeback i dagens finale ved VM i Egypten, da hun sikrede sig sin 8. VM-titel i karrieren.

For få uger siden var det de to egyptere Ramy Ashour og Mohamed El Shorbagy, der levede et helt uvirkeligt show i VM-finalen for herrer, hvor Shorbagy overlevede en håndfuld matchbolde imod sig, inden han måtte bøje sig i 5. og afgørende sæts tiebreak til Ashour. Her til aften viste de kvindelige squashspillere så, at de ikke ville stå tilbage for herrernes præstationer, da der skulle findes en ny verdensmester i Egypten.
Hjemmefavoritten Raneem El Welily kom stormende ud mod squashsportens altdominerende profil, malaysiske Nicol David, der gennem de seneste 10 år har markeret sig som den måske største kvindelige squashspiller nogensinde. Med tilskuerne i ryggen bragede den offensive Welily 1. sæt hjem med 11-5, hvorefter de to spillere delte 2. og 3. sæt lige mellem sig. I 4. sæt fortsatte Welily overraskende med at dominere kampen og til stor jubel for det ekstatiske hjemmepublikum, spillede hun sig foran med 10-5 og havde dermed fem matchbolde. Alt virkede afgjort - David var blevet detroniseret og Welily var få sekunder fra at løfte VM-trofæet for første gang.

Der var bare ét problem i den ligning - Nicol David. For i takt med at David lukkede mere og mere ned for angrebene og hentede mere og mere, krøb nervøsiteten ligeledes ind hos egypteren. 10-6… 10-7.. 10-8… 10-9… 10-10. Nicol David gjorde det umulige, kæmpede sig tilbage i sættet, og da hun efter 14-12 i tiebreaken udlignede til 2-2 i sæt var skriften malet på væggen. Kort tid efter var det slut, David havde vundet 5. og afgørende sæt med 11-5 og dermed sikret sig sin 8. VM-titel, mens Welily fortsat må vente på sin første.

For år tilbage oplevede den franske stjerne Gregory Gaultier et lignende scenarie i en VM-finale på egyptisk grund, da han efter seks missede matchbolde måtte se australske David Palmer løbe med titlen. Siden har VM-forbandelsen hvilet over Gaultier, der til trods for en placering helt i toppen af ranglisten hele sin karriere og et utal af store titler, aldrig har formået at vinde VM. Det bliver interessant at se, om Raneem El Welily nu bliver ramt af samme kompleks.

Eneste danske islæt ved VM var Line Hansen, der i 1. runde måtte lade livet til Hong Kongs Annie Au efter en tæt kamp.