January 25, 2011 — Benjamin Dornfeldt
Nogen kender ham og andre ikke. For dem der kender ham er det nok primært som formand for Herlev/Hjorten squash samt holdkaptajn for øst-holdet i Ryder Cup Squolf. Men hvem er han egentlig, ham Peter Gyde? Dette og meget mere får I svar på her.
Navn og alder? Peter Gyde, 46 år
Hvor og hvornår startede du til squash og hvorfor netop lige den sport? Jeg startede som 18-årig i Hjorten Squash i februar 1982 sammen med en af mine klassekammerater (Kim Holmstrøm, nuværende bestyrelsesmedlem i Herlev/Hjorten Squash).
Inden squashen havde jeg prøvet stort set alle normale sportsgrene, men intensiteten, farten og den fysiske nærhed - samt at jeg relativ hurtigt fandt ud af slagene - gjorde, at jeg var solgt med det samme…
Hvad var din højeste rangering på den danske- samt den internationale rangliste? Efter min første Challenger sejr (for mange år siden) opnåede jeg top-spotten på listen, hvilket længe havde været et halv-urealistisk mål for mig.
På verdensranglisten var min bedste placering nummer 128
Spillede du for det danske landshold, hvis ja i hvilken periode? Jeg var med første gang til EM i 1986 i Aix en Provence, hvorefter jeg var fast mand på holdet til og med 1992.
Hvilke mål havde du som squashspiller? - nåede du disse? At komme på landsholdet… senere ønskede jeg også at gøre en forskel for squashsporten. Det første mål opnåede jeg relativ hurtigt (4 år), hvorimod det andet mål bliver en mere subjektiv vurdering.
Jeg har dog haft en overordnet vision om at gøre squashsporten mere synlig og seriøs i det danske sportslandskab. Det er en kæmpe og meget krævende opgave, men jeg er sikker på, at det nok skal lykkes en dag - ikke for mig alene, men sammen med alle de andre squash-fanatikere… For sporten indeholder ganske enkelt så mange spændende facetter og kan være så underholdende, at det primært er et spørgsmål om at få muligheden for at vise den frem - så skal de ikke-indviede nok få øjnene op for mulighederne…
Forbundets nye sportsstrategi er et godt skridt i den rigtige retning og jeg glæder mig til at opleve resultaterne af det forestående arbejde, som ledes af yderst kompetente kræfter.
Hvad var dine største squashmæssige styrke(r) og svaghed(er)? Jeg var i ekstremt god form og kunne løbe solen sort. Det skyldtes nok primært min store kærlighed til atletik, hvorfra jeg kunne bruge mine løbe- og springevner. Jeg havde også et ret godt tryk i mine længder… så modstanderen ikke bare kunne stå oppe foran og styre kampen.
På minussiden kan nævnes, at jeg ikke var den helt store tekniker… men det var også et hårdt sammenligningsgrundlag med spillere som Tim Hoelgaard, Arthur Jakobsen og Carsten Vinther, som kunne trylle helt ekstreme og flotte slag frem af ketsjeren.
Hvad var du mest kendt for som aktiv spiller? (Det kan være et iltert temperament, eller en af dine styrker) Udover mine løbeevner, tror jeg, at det må være min aktive deltagelse i det frivillige lederarbejde, som har kendetegnet mig. Jeg har altid haft svært ved at holde mig væk fra diverse ledelsesopgaver, hvilket sikkert ikke har været befordrende for mit spil, men det har budt på masser af spændende opgaver, som jeg ikke ville være foruden.
Havde du nogle forbilleder da spillede? Jeg er tilbage fra tiden, hvor Jahangir Khan huserede. Han er uden tvivl en af squash historiens største spiller nogensinde. I midten af 80’erne blev han kåret til “World’s Fittest Sportsman”, hvilket for alvor vakte opsigt og fremhævede squashen som en af verdens mest krævende sportsgrene…
Hans karisma var specielt imponerende. Når han gik ind på banen ejede han den, hvilket satte modstanderne under ekstra stort pres - allerede inden kampen var startet.
Jeg oplevede bl.a. Jahangir ved en opvisningskamp på Amager, da Hotel Scandinavia indviede de to squashbaner. Det var en stor oplevelse, hvor han viste, hvad han kunne… hvilket desværre gik ud over min squash-room-mate, Arthur Jakobsen.
Hvad er den største oplevelse du har haft i forbindelse med squash? Der har heldigvis været flere. Deltagelsen ved VM i Singapore hører helt klart til en af de største. Men også den første af i alt fem holdmesterskaber skal nævnes. Det er en helt fantastisk følelse at fejre en guldmedalje sammen med sine holdkammerater - Ikke mindst når man er så heldig at spille sidste og afgørende kamp…
Og hvad er den største skuffelse du har oplevet i squashsammenhæng? At Herlevs nye flotte squashcenter ikke fik tildelt nogen af de store turneringer efter åbningen i 2002. Der er brugt rigtigt mange kræfter på at reklamere for de flotte faciliteter, men brugen er fortsat primært lokalt baseret. Klubbens visioner rækker langt udover dette og der arbejdes fortsat og ufortrødent videre i denne optimistiske retning… Den kommende udvidelse med seks baner vil sikkert give et ekstra skub i den rigtige retning.
Hvad er du mest stolt af at have opnået i din tid som aktiv? Min landsholdsdeltagelse og mine fem guldmedaljer for hold.
Din mest pinlige squashrelaterede situation:
Den fandt sted på min første tur til Lasanta Sport sammen med guldholdet fra
Herlev. Vi var ude at spise på en af de mange restauranter og da vi skulle
betale og stod foran kassen, ville jeg lige for sjov skyld trække bukserne lidt
ned på min gode ven, Peter Juel. Jeg vidste imidlertid ikke, at Julle (Peter
Juel) havde undladt at tage underbukser på, hvilket resulterede i, at han stod
foran tjeneren i fuldt flor. Julles kone var ikke særligt imponeret over mit
lille indslag, hvilket jeg fik at vide gentagne gange på den ferie - både i
tale og uden…
Hvis du kunne gøre én ting om i din squashkarriere hvad skulle det så være? Ikke rigtigt så meget. Måske at have trænet en anelse mindre, så min krop ikke ville være så smadret i dag. Omvendt har den hårde træning jo netop givet mig så mange gode oplevelser - som jeg selvfølgelig ikke ville være foruden.
Hvilken betydning mener du squash har haft i dit liv, og hvad har det bragt med sig senere hen? Det har givet mig rigtigt meget. Min gode form har givet mig masser af overskud i hverdagen og min interesse for idræt og et aktivt liv, har også været med til at spore mig ind på, hvilket job jeg skulle vælge.
Min deltagelse i diverse udvalg/bestyrelser samt trænerjobs har gjort mig i stand til at kunne stå foran en større gruppe og fremføre et budskab.
Hvordan mener du squash har udviklet sig spilmæssigt fra den gang du spillede og så til nu? Hvis jeg kigger helt tilbage fra da jeg startede, så er der sket en hel del - primært på ketcherområdet (men også størrelsen og længden på shorts). Dengang var hovedet cirka halvt så stort og rammen fremstillet af træ og vejede omkring dobbelt så meget som de nuværende. Den forskel betyder, at spillerne kan håndtere ketcheren langt lettere og dermed komme tidligere på bolden. Som i de fleste andre sportsgrene er tempoet øget, hvilket giver nogle imponerende og intense dueller. Nogen vil mene, at de er FOR lange til det utrænede publikum, mens andre sagtens kan se det imponerende i netop dette…
Er du stadig involveret i squash (såsom leder i en klub eller bare aktiv klubspiller)? Jeg er formand for Herlev/Hjorten Squash, hvor jeg også fungerer som træner for vores dametalenter samt som juniortræner i forbindelse med diverse træningslejre.
Min aktive karriere sluttede i 2001, hvor jeg fik en diskusprolaps, som jeg ikke ønsker at opleve igen.
Hvis det var dit job at promovere squash i Danmark, hvordan ville du så gøre det og hvad ville målgruppen være? Det har vist sig at være en rigtig svær opgave, men jeg er optimist og tror naturligvis på, at det kan lade sig gøre. Ikke mindst fordi squash fanger interessen for stort set alle, der får muligheden for at prøve.
Hvis du kunne ændre på noget i dansk squash, hvad skulle det så være og hvorfor? At få sat en hurtig og effektiv stopper for den efterhånden mangeårige centralisering af elitesquashen i Odense.
Dansk Squash Forbund tilhører et af de små forbund, hvorfor vi er afhængige af at udveksle viden og samarbejde med de øvrige små-forbund. Langt de fleste forbund har hovedsæde i Idrættens Hus i Brøndby, hvilket man også burde overveje igen med squashen.
Hvordan har din tilværelse udviklet sig siden du stoppede med squash?
Da du jo er en gammel stjerne, (og da du er af ældre kaliber :)**) er det måske ikke alle unge spillere der kender til dig. Vil du fortælle en anekdote om dig selv i squashmæssig sammenhæng?** Langt de fleste kender min brormand (Søren Gyde), som altid er at finde ved juniorturneringerne. Jeg håber selv at få kendskab til mange flere af de unge spillere, idet der er planer om, at jeg skal fortsætte undervisningen i squashreglerne.
Dette var første artikel om “De gamle stjerner”, hvor vi denne gang forsøgte at komme under huden på Peter Gyde. Se frem til næste gang, hvor endnu en gammel stjerne møder dagens lys.