Squash Online

De gamle stjerner - Elsebeth Jensen

February 23, 2011Benjamin Dornfeldt

Igennem årene har der været mange ukronede dronninger på den danske squashscene. Ano 2011 tildeles Line Hansen denne tittel, men hvem var den ukronede dronning der huserede i slut 80’er og op gennem 90’erne? - svaret er Elsebeth Jensen. Meget mere om Elsebeth i det følgende. God fornøjelse.

Navn og alder?

Elsebeth S. S. M. Jensen, 46 år

Hvor og hvornår startede du til squash og hvorfor netop lige den sport?

Jeg startede med at spille squash i efteråret 1984 hvor jeg netop var begyndt at læse økonomi på Handelshøjskolen. Der mødte jeg en gut der inviterede mig ud i squash-og tennishallen, i Århus 1900 på Industrivej i Viby, for at spille tennis. Der så jeg en squashbane for første gang og skulle lige prøve det spil, for det så da sjovt ud! Og SÅ var jeg hooked…

Hvad var din højeste rangering på den danske- samt den internationale rangliste?

Jeg var nr. 1 på den danske rangliste i de fleste af i årene 1987-2001 og min bedste placering på verdensranglisten var nr. 40 tilbage i 1992.

Spillede du for det danske landshold, hvis ja i hvilken periode?

Jeg spillede på det danske landshold i årene 1987 - 2001.

Hvilke mål havde du som squashspiller? - nåede du disse?

Jeg nåede mit mål som bedste danske damespiller og jeg nåede mit overordnede mål, nemlig at udnytte mit potentiale optimalt indenfor de rammer jeg havde.

Hvad var dine største squashmæssige styrke(r) og svaghed(er)?

Jeg er en fighter og giver aldrig op. Jeg er og var stærk fysisk og i god form. Jeg havde et godt overblik og en god forståelse af spillet. Min svaghed var, at jeg var meget selvkritisk og vendte nederlag mod mig selv og troede jeg var mindre værd fordi jeg tabte og det er jo helt forkert, ved jeg nu og har vidst længe Men det gav mig samtidigt motivationen og drivkraften til at ville gøre det bedre næste gang.

Hvad var du mest kendt for som aktiv spiller? (Det kan være et iltert temperament, eller en af dine styrker)

Jeg var kendt for min fighter-evne, træningsdisciplin og min aggressive spillestil - jeg kunne slå alle slag. Desværre er jeg nok også kendt for mit temperament. Kunne godt blive lidt hidsig på banen - specielt hvis der var en dommer, som jeg synes dømte uretfærdigt.

Havde du nogle forbilleder da spillede?

Michelle Martin fra Australien var en meget elegant og dygtig spiller både teknisk og taktisk.

Hvad er den største oplevelse du har haft i forbindelse med squash?

Mange :) Den største var nok, da Tim Hoelgaard og jeg var inviteret som de 2 bedste danske spillere til 2 turneringer i Kuala Lumpur og Singapore og blev behandlet som ‘prins og prinsesse’. Det havde Oluf Jørgensen sørget for, så vi blev kørt rundt af privatchauffører og boede privat hos nogle af Olufs direktør-venner. Luxury :)

Og hvad er den største skuffelse du har oplevet i squashmæssig sammenhæng?

At blive skadet i højre hånd af en kvaksalver af en Reflex-zoneterapeut få uger før et DM, hvilket betød, at jeg næsten ikke kunne slå til en bold pga smerter hånden og tabte i semifinalen… ØV!

Hvad er du mest stolt af at have opnået i din tid som aktiv?

Jeg er meget stolt af at have nået mine mål, selvom jeg først startede med at spille squash, da jeg var 21 år. Jeg er superstolt af at have været danmarksmester flere gange og min placering som nr. 40 på verdensranglisten. Og så er jeg stolt af at have været en del af ‘teamet’ i toppen af dansk squash, en del af klublivet i de mange klubber, jeg har været aktiv i og kunnet give min viden videre til andre spillere ved at undervise rigtig meget.

Hvis du kunne gøre én ting om i din squashkarriere hvad skulle det så være?

Så ville jeg være startet tidligere med at spille. Jeg startede jo først som 21-årig. Det ville have givet mig lyst til at flytte til udlandet og træne i ‘den rette atmosfære’ med de bedste spillere for at vænne sig til det. Det ville have givet mig en større sikkerhed på banen. Troen på at man hører til på den internationale scene og ikke kun kommer fra et lilleput-land. Der er noget Jante-lov, der spiller ind der.

Hvilken betydning mener du squash har haft i dit liv, og hvad har det bragt med sig senere hen?

Det har haft en stor betydning for mit liv. Det har åbnet en masse døre til en hel del oplevelser, som jeg ellers ikke ville have fået. Det har givet mig en ballast, som jeg har kunnet bruge i mine jobs. Det har faktisk givet mig adgang til de jobs jeg har haft og har i og med, at det at være en professionel squash-spiller, viser, at du har disciplinen til at gøre det der kræves, du har motivationen, du kan sætte dig nogle mål, du kan nå dine mål og det har jeg haft stor glæde af i mit arbejdsliv og privatliv. Det har virkelig givet mig en stor selvtillid og troen på, at jeg VED jeg kan nå de mål jeg sætter mig, NÅR jeg er motiveret.

Hvordan mener du squash har udviklet sig spilmæssigt fra den gang du spillede til nu?

Danmark har helt klart produceret rigtig gode spillere siden ‘dengang’.

Er du stadig involveret i squash (såsom leder i en klub eller bare aktiv klubspiller)?

Nej, jeg er gået over til en karriere indenfor golf, da jeg begyndte at få små-skader af squashen.

Hvis det var dit job at promovere squash i Danmark, hvordan ville du så gøre det og hvad ville målgruppen være?

Jeg ville bruge den argumentation, jeg beskrev i, hvad squash har givet mig, til at motivere unge mennesker til at gå igang med squash. Dertil kommer, at squash er en perfekt sport til nutidens travle hverdag - opvarmning - ind på banen - 45-60 minutters super-effektiv motion på banen - udstrækning ikke at forglemme og vupti har du gjort noget virkelig godt for dig selv, uanset hvilket plan du ønsker at dyrke sporten på.

Hvis du kunne ændre på noget i dansk squash, hvad skulle det så være og hvorfor?

Ingen kommentarer, for jeg ved jeg ikke nok om hvordan det fungerer idag.

Hvordan har din tilværelse udviklet sig siden du stoppede med squash?

  • Hvilken uddannelse har du? Jeg har en handelsskoleuddannelse indenfor økonomi. Jeg er senest uddannet til lægemiddelkonsulent i medicinalbranchen og privat har jeg netop afsluttet en 2-årig uddannelse som Lifecoach.
  • Hvad arbejder du med på nuværende tidspunkt?

Jeg er ansat på 10. år som Senior Product Specialist i et amerikansk bio-tech firma, Biogen Idec, som producerer og markedsfører lægemidler til behandling af Multipel Sklerose.

  • Og har du fået stiftet familie?

Jeg har en søn på 16, som hedder Sixten.

  • Andet:

Ligesom mange andre squashspillere, er jeg faldet for golf. Jeg startede en ny karrierer i 1997 som golfspiller og det dyrker jeg nu på konkurrenceniveau. Jeg har 3,5 i handicap og spiller divisions- og rangliste turneringer. Jeg blev Danmarksmester i juli 2010 i min aldersgruppe (34-49) og satte banerekord på 68 slag, 3 under par. Det er vildt sjov for jeg kan bruge meget teknisk og mentalt fra squash, da de 2 sving minder meget om hinanden. Prøv det :)

Da du jo er en gammel stjerne, (og da du er af ældre kaliber :) ) er det måske ikke alle unge spillere der kender til dig. Vil du fortælle en anekdote om dig selv i squashmæssig sammenhæng?

Har ikke lige en sjov historie her og nu, men generelt vil jeg sige, at jeg har haft nogle helt fantastiske år sammen med alle de andre, der spillede dengang og siden har vi haft Ryder Cup for Squolfere, som Peter Gyde og Kim Øvlisen startede for 10 år siden, som samlingspunkt hvert år. Det er helt unikt at have 2 sportsgrene sammen i løbet af livet. Helt fantastisk.

Dette var endnu en i rækken om de gamle stjerner, hvor vi virkelig fik at vide at squash ikke er umuligt at lære trods man starter en sen alder!