Squash Online

David og Ramy igen tilbage på toppen

August 15, 2011Kristian Frost

Australien Open blev igen i år spillet i Canberra, hvilket er et af Australiens koldeste steder om vinteren. Turneringen er for både WISPA og PSA. På damesiden havde vi et dansk islæt, da Line Hansen kæmpede om vigtige point til WISPA-ranglisten. Hansen besejrede i første runde Milou Van Der Heijden med cifrene 8/11 11/9 11/8 11/9. I anden runde stod Hansen over for Annie Au fra Hong Kong. En spiller, Hansen har haft mange tætte opgør med, men dog aldrig besejret. Det lykkedes desværre heller ikke denne gang, da Hansen måtte se sig slået 3/1 efter en meget tæt kamp.

Udover danske Hansen befandt resten af verdenseliten sig også downunder.
På damesiden blev det endnu en gang Nicol David, der løb med sejren. David tabte ikke et eneste sæt på vejen til sejren, hvilket må siges at være noget af en magtdemonstration. David, der i Singapore Masters ikke formåede at vinde, var uden tvivl opsat på at vise, hvem der er verdens bedste kvindelige squashpiller. David besejrede tidligere verdensetter Rachael Grinham fra Australien i den ene semifinale, mens verdens andenbedste spiller, Jenny Duncalf, spillede sig i finalen med en sejr over vinderen af Singapore Masters, Madeline Perry fra Irland. I finalen kunne engelske Duncalf intet stille op mod den malaysiske legende. David udraderede Duncalf 11/8, 11/4, 11/6.

På herresiden var der på forhånd lagt op til noget af en turnering. Verdens nummer 1 og 2, Nick Matthew og Ramy Ashour, var begge klar til start, hvor Ashour var opsat på at få revance efter nederlaget i finalen i 2010. Amr Shabana, en lille outsider til titlen, måtte desværre trække sig før turneringen med en skade. Allerede fra første runde var der tætte opgør, men desværre også nogle mildt sagt latterlige kampe, da det nye seedningssystem viste sig fra sin værste side. Nummer 10 i verden, Theirry Lincou fra Frankrig, stod over for Laurens Jan Anjema fra Holland. Anjema, der blot var rangeret en plads lavere end Lincou, var heller ikke sønderligt glad for lodtrækningen. Det blev dog til en sejr for hollænderen, og dermed var den første overraskelse i Australien en realitet. Det var ikke kun Lincou og Anjema, der mødte hinanden langt tidligere end det normalt ville være tilfældet. I første runde stod den semidanske Cameron Pilley over for franske Gregory Gaultier, endnu et opgør der burde være blevet spillet i de sidste runder af turneringen. Her trak franskmanden det længste strå, og Pilley var uden tvivl skuffet efter en vanvittig hård første runde. Til sammenligning spillede verdens nummer 45 mod verdens nummer 67, da Alan Clyne havde trukket Asyraf Azan - to kvalifikationsspillere mødte således hinanden i en Super Series turnering!

Efter de lidt mærkværdige førsterundekampe overraskede kun australske David Palmer, da han formåede at spille sig i semifinalen. På vejen dertil besejrede den tidligere verdensetter både Tom Richards fra England og Karim Darwish fra Egypten. Hjemmebanen gav uden tvivl Palmer ekstra kræfter, men da han i semifinalen stod over for verdens bedste, Nick Matthew, løb han dog tør for kræfter. Efter et meget tæt første sæt med en masse fysisk kontakt og brok, men også squash i verdensklasse, satte Matthew et højere tempo, hvor Palmer til sidst ikke kunne følge med. Matthew spillede sig således i endnu en Super Series finale, mens Palmer måtte takke af efter sin første Super Series semifinale i 4 år. I den anden semifinale sikrede den egyptiske wonderboy, Ramy Ashour, sig også en billet til finalen efter en meget tæt kamp med Gregory Gaultier.

Finalen skulle dermed spilles mellem de to allerbedste spillere i verden. Det var umuligt på forhånd at spå om resultatet, men mange spåede alligevel englænderen som sejrsherre, mest på grund af hans fysiske overlegenhed. Ashour startede som lyn og torden og gav ikke Matthew mange åbninger. Ashour, der er kendt for at spille 75% af sine bolde til den forreste del af banen, viste overraskende stor tålmodighed og spillede et meget modent spil, meget forskelligt fra de tidlige runder, hvor han hamrede utallige bolde i nicket. Matthew bragte sig foran 2/1 i sæt, men måtte igennem tiebreak begge gange, før han kunne lukke sine to sæt. Det var uden tvivl Matthew, der gjorde det meste af arbejdet, idet forsøgte at modstå Ashours vanvittigt høje pres. En tydeligt mærket Matthew kunne ikke holde kadencen i fjerde sæt. Han gik simpelthen fysisk ned - noget ingen kan huske at have set før! Fjerde og femte sæt var stort set en formsag for egypteren, selvom Matthew dog kom tæt på i fjerde sæt. Femte sæt endte 11/4, og Ramy Ashour kunne således strække armene i vejret og fejre endnu en Super Series finale. Finalecifrene blev 12/14, 11/6, 10/12, 11/8, 11/4.

Australien Open er første stop for verdenseliten i denne sæson. Der er både kommet nyt seedningssystem og selve turneringsstrukturen for PSA er lavet om, sådan at der kommer mange flere tætte opgør for de bedste spillere i de første runder af turneringerne, men på samme tid vil der også blive flere førsterundekampe mellem spillere, som nok får tætte kampe, men som ikke er blandt de allerbedste.

Næste Super Series for mændene finder sted i Manchester i september, hvor British Grand Prix med en præmiesum på hele 115.000$ løber af stablen, imens det for damerne er US Open i oktober måned med en præmiesum på 60.000$.